Laat zien dat jij een echte wetenschapper in de dop bent en maak  een zo mooi mogelijk, groot mogelijk of een heel apart zoutkristal. Hoe je precies zoutkristallen maakt lees je op de pagina " Bouw je eigen zoutkristal". Tien kinderen mogen hun zoutkristal presenteren tijdens de finale. De winnaar wint de enige echte zoutbokaal.

Logboek

Om mee te kunnen doen met de zoutkristallengroeiwedstrijd moet je wel een "logboek" bijhouden van jouw zoutkristallengroei-experiment. Logboek is een duur woord dat door wetenschappers wordt gebruikt. Echte wetenschappers schrijven heel nauwkeurig op hoe ze hun proeven hebben gedaan. Ze noemen dat een logboek bijhouden. Het bijhouden van zo'n logboek is heel handig: je weet later nog precies wat je gedaan hebt. Nu je zelf als wetenschapper een zoutkristal gaat bouwen, moet je natuurlijk ook een logboek maken! Schrijf bijvoorbeeld elke dag een stukje of maak foto's van je kristallen. Ook alles wat fout gaat, schrijf je op.

Dit logboek moet je bijhouden op www.zoutkristallen.nl. Als je je hier aanmeldt, krijg je een eigen logboek waar je stukjes kunt schrijven en alle foto's en filmpjes van je zoutkristal kwijt kunt. Je gebruikt dit logboek dus om zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven wat je doet. Ook kun je hier lezen wat andere kinderen gemaakt hebben.

Hoe het logboek en het uploaden van foto's en filmpjes precies werkt, kun je lezen op het profiel van het zoutmannetje. Ook staan er er twee voorbeeldlogboeken op de site. Je kunt deze even lezen om leuke ideeën op te doen!

 

De finale

De jury bekijkt deze logboeken ook. Zo kijkt ze welke deelnemer het mooiste ontwerp heeft gemaakt en het beste zijn logboek heeft bijgehouden. Denk bij het maken van je zoutkristal er ook goed over na dat je makkelijk foto's of filmpjes kunt maken. De jury kan dan goed zien wat je allemaal gedaan hebt. Het is daarom bijvoorbeeld handig om je zoutkristal in een doorzichtige bak te zetten.

Op woensdag 3 november is de finale. De kinderen die de mooiste zoutkristallen hebben gemaakt, mogen dan hun zoutkristal laten zien en vertellen hoe ze die gemaakt hebben. Wie weet sta jij straks wel in de finale en win je de Zoutbokaal!

Laat zien dat jij een echte wetenschapper in de dop bent en bouw het mooiste zoutkristal!

O ja, lees ook nog even de spelregels van de wedstrijd!