Welke basisschoolleerling is een echte wetenschapper in de dop en bouwt het grootste, bijzonderste, mooiste, origineelste, ... zoutkristal?

Deze vraag stellen de Rijksuniversiteit Groningen, AkzoNobel, Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant aan alle basisschoolkinderen uit groep 7 en 8 in Noord en Oost-Nederland.

 

Wat moeten de leerlingen precies doen?

De kinderen laten een zoutkristal groeien uit zout water en houden de vorderingen van hun experiment bij in een logboek op www.zoutkristallen.nl. De tien beste kristalgroeiers presenteren hun werk tijdens de finale op de universiteit in Groningen. De winnaar wint de enige echte zoutbokaal en een schoolreis voor de hele klas.

 

Hoe werkt dat zoutkristalgroeien?

Het groeien van een zoutkristal is heel eenvoudig: los zout op in water en hangvervolgens een draadje in de zoutoplossing. Zet het bouwwerk op een warme plaats, zodat het water goed kan verdampen. De oplossing trekt langzaam in het draadje, het water verdampt en het zout blijft over: je zoutkristal.

 

En dat bijhouden van het logboek?

Bij het uitvoeren van een experiment hoort het goed opschrijven van wat je doet en ziet. De leerlingen doen dat online. Hiervoor moeten ze een account aanmaken op www.zoutkristallen.nl. Ze kunnen daar updates schrijven en foto’s of filmpjes uploaden.

 

Kristalgroeien: op school of thuis?

Dat maakt niet uit. Het mag zowel thuis als op school.

 

Wanneer loopt de wedstrijd?

Zie voor exacte data de spelregels in het wedstrijdmenu.