Zout ken je vooral als toevoeging aan voeding. Iedereen kent het potje met zout dat op tafel staat. En verder kent vrijwel iedereen het gebruik van zout om in winterse dagen over de wegen te strooien. Maar een relatie tussen zout, chloor en bijvoorbeeld een iPad? Nou, een groot deel van het zout wordt gebruikt voor het maken van chloor. Je geleidt stroom door zout water (pekel) en zo ontstaat chloor. En dat is de grondstof voor heel veel producten, waaronder kunststoffen die bijvoorbeeld in iPads zijn verwerkt.

Experiment: chloor maken

Het produceren van chloor kun je met een eenvoudig proefje laten zien. Het enige dat je nodig hebt is zout, een beker water, een batterij en twee stroomdraadjes.

 

Maak een zoutoplossing van ongeveer 20% zout. Verbind de draadjes aan de batterij, zoals hieronder staat afgebeeld.

 

 

Wanneer je de draadjes in het zoute water hangt, zul je zien dat er belletjes ontstaan! Na verloop van tijd kun je zelfs iets ruiken... zwembadlucht. Je hebt chloor gemaakt!

 

Wat gebeurt er precies?

In het water (H2O) zitten Na+-ionen en Cl--ionen doordat je zout (NaCl) hebt opgelost. Door de stroom vindt electrolyse plaats: aan de pluspool ontstaat chloorgas (Cl2), aan de minpool waterstofgas (H2). Het Chloorgas reageert direct met (natrium)hydroxide (OH-) dat ook in de oplossing gevormd is, tot (natrium)hypochloriet. Deze laatste stof veroorzaakt de 'chloorlucht'.

 

Het experiment in beeld

 

Over Chloor

Chloor is een scheikundig element met symbool Cl en atoomnummer 17. Chloor komt bij kamertemperatuur voor als een geel/groen en giftig gas. De naam is afkomstig van het Griekse chloros, dat is te vertalen als geelgroenig.

Chloor behoort wereldwijd tot de belangrijkste basisgrondstoffen voor de chemische industrie. Jaarlijks wordt meer dan vijftig miljoen ton chloor vervaardigd als hulpstof voor de productie van bijvoorbeeld voedingsmiddelen, farmacie, kunststoffen, desinfecteermiddelen voor water, gewasbeschermingsmiddelen en voor zeep, badschuim en shampoos.