Danielle van de Brekeldschool in Rijssen is op woensdag 5 februari tot Zoutkampioen van Overijssel gekozen. Vijf finalisten streden in Enschede om de prestigieuze titel. Ze presenteerden hun zoutkristal voor de jury, die hen vervolgens bestookte met lastige vragen.

Na het juryberaad kwam dan toch het verlossende woord: Danielle mag zich zoutkampioen 2013 van Overijssel noemen. Juryvoorzitter Adrie: Danielle gaf een gestructureerde presentatie, had een wetenschappelijk aanpak en bovendien een goed logboek.

Danielle wint een VIP-reisje naar zoutstad Luneburg in Duitsland samen met de winnaars uit Amersfoort en Noord-Nederland. Bekijk hier alle finalefoto's.

 

De winnaar van de Zoutkristallengroeiwedstrijd editie Noord werd woensdagmiddag in de Bernouilliborg op het Zernikecomplex in Groningen bekendgemaakt. In de grote collegezaal presenteerden negen zoutteams hun kristal voor de jury. En de winnaars zijn… Team Lari, Iris en Laura uit Rottevalle!

Laura en Iris winnen natuurlijk de zoutkristalbokaal 2013 en een prachtige VIP-excursie naar zoutstad Lüneburg. Bekijk ook de foto's op de website van het Dagblad van het Noorden!

Team Lari

 

 

 

 

 

sneeuwkristal

Kristallen zijn overal om je heen. Als water bevriest vormt het ook kristallen: ijskristallen. Sneeuw bestaat uit zulke ijskristallen: duizenden mini-ijskristallen maken samen een sneeuwvlok. En dat is heel mooi om te zien! Hiernaast zie je een foto van een sneeuwvlokje van heel dichtbij.

Lees hier over de geboorte van een sneeuwkristal... (uit het Dagblad van het Noorden).

 

 

 

Berber Otter van 't Tweespan in Drachten heeft met haar sneeuwkristal van zout de zoutbokaal 2012 editie Noord in de wacht gesleept. In haar presentatie doorliep ze deskundig alle stappen van haar zoutexperiment. De jury was niet alleen onder de indruk van de presentatie, maar ook van het prachtige kristal: Berber gaf haar kristal kleur door het uit verschillende kleuren zoutoplossing te laten groeien. Bekijk hieronder de finalefilm.

Direct na de finale startte een megazoutkistallen-experiment: volg het experiment op www.zoutaanhetwerk.nl

 

Lianne Poolen van de Rehobothschool in Nijkerk is de eerste zoutkampioen in de regio Amersfoort. Woensdag 12 december kwamen de beste zouters uit Amersfoort en omstreken bijeen in het hoofdkantoor van AkzoNobel, waar de finalisten hun zoutkristal presenteerden voor de jury. Lianne kon wegens ziekte zelf haar kristal in de vorm van een ijshoorntje jammer genoeg niet verdedigen, maar ze had twee goede vrindinnen gestuurd. De jury was onder de indruk van het kristal. Juryvoorzitter en strooizout-expert Rolf: "Het idee van een ijsje, ook kristallen, vonden we heel mooi. Het logboek was wetenschappelijk en de presentatie was erg goed en duidelijk. En zonder papier!." Lianne wint een schoolreis voor de hele klas naar zoutstad Luneburg in Duitsland.