Op maandag 29 juni vertrokken we om rond 8:00 bij Femke’s huis. Onze moeders en zusjes mochten mee. Er kwam een echte vip-bus met geblindeerde ramen. Hoe cool is dat?! Bijna alle meiden uit de klas waren naar Femkes huis gekomen om ons uit zwaaien. Ook juf Alette, juf Alda en juf Ismay waren gekomen om ons uit te zwaaien, maar ze hadden ook een verrassingspakket voor ons meegenomen. Superleuk! Toen vertrok de bus naar Lüneburg, met ons twee, Heidi (moeder van Ella), Nicolette (moeder van Femke), Silke (zusje van Ella), Larissa (zusje van Femke), Douwe (van de RuG) en Tonnes (onze buschauffeur).

Tegen half 1 kwamen we aan bij het zoutzwembad. Het water was niet zout genoeg om er op te blijven drijven, maar je moest ook zeker niet met je ogen open zwemmen. Er was ook een hele leuke glijbaan. Met allemaal stukken waarvan je niet wist of je naar links of naar rechts ging. Nadat we hadden gezwommen, gingen we naar een scheepslift. We hadden geen idee wat dat was, dus we lieten ons verrassen. Wat bleek, het was een hele grote bak water waar een boot in vaart, en als de boot eenmaal in de grote bak water zat, werd de bak met water (waar de boot dus inzit) in 3 minuten 40 meter omhoog getakeld. Dan zou je denken, waarom doen ze dat nou? Nou, dat doen ze omdat er twee rivieren zijn maar tussen die twee rivieren zit 40 meter verschil. Dus als je dan omhoog getakeld wordt, kun je daarna gewoon verder varen. En als je van boven komt precies hetzelfde. Dat vonden we erg indrukwekkend.

Na de scheepslift gingen we naar de jeugdherberg in Lauenburg. Daar deelden wij met Silke en Larissa een kamer. Wij sliepen allebei boven in het stapelbed. Nadat we gegeten hadden gingen we nog even wandelen, naar de Elbe. Wat bleek, de Elbe was hartstikke dichtbij! We hebben er nog even ingestaan, maar er lagen best wel veel stenen in het water. Toen we weer bij de jeugdherberg waren, hebben we nog even Uno gespeeld en gingen toen naar bed.

De volgende dag moesten we heel vroeg opstaan, al om half 7! Toen moesten we onze koffers inpakken en het beddengoed eraf halen. Daarna gingen we ontbijten en een lunchpakket samenstellen. Het ontbijt was heel lekker. Na het ontbijt gingen we inpakken en naar het Zoutmuseum. Dat was heel interessant. Ze hadden verteld over hoe het zout in Lüneburg was ontdekt. Er was eens een jager die een zwijn neerschoot. Eenmaal thuis gekomen zag de jager witte kristalletjes in zijn vacht. Hij proefde het en het was zout. Toen ging hij terug naar de plek waar hij het zwijn had neergeschoten en daar ontdekte hij zout. Maar dit is niet waar, want het zout heeft altijd in de grond gezeten en kan dus nooit op de vacht van het zwijn terecht zijn gekomen. Dus nu zie je overal in Lüneburg nog een zwijn afgebeeld, naar de mythe. Ook mochten we van pekelwater proeven en zelf ons zout maken! Dat was erg leuk.

Nadat we naar het museum waren geweest, gingen we een stadsrondwandeling maken. Er werden leuke dingen verteld en in het stadhuis moest zelfs nog ergens een botje van het zwijn zijn! Na de rondwandeling gingen we nog even Lüneburg in. We hebben een ijsje gegeten en we zijn naar de Tiger en de Nanu-nana geweest. Toen ons uurtje om was gingen we lunchen en weer terug naar huis. Onderweg zijn we nog naar een gehoortuin geweest, waar je allemaal proefjes met geluid kon doen. Een van de grappigste dingen vonden we de stoel waarin je moest zitten en je oren tussen twee buizen moest doen. Als anderen je dan heel zachtjes ronddraaiden, moest je kijken of je ook verschil hoorde. Dat zag er heel maf uit. Daarna was het echt tijd om naar huis te gaan. Nog heel erg bedankt voor deze fantastische zoutreis!

Groetjes,

Femke en  Ella.