Leuke weetjes

Je weet nu dat zout uit de zee gewonnen wordt, maar wist je ook dat niet alle zeeën even zout zijn? Gemiddeld bevat een zee 3,5 procent zout. De Oostzee bij Zweden bevat minder dan 1 procent zout. De Dode Zee daarentegen bevat 33 procent zout. Dat is 330 gram zout per liter! Door de hoge zoutconcentratie is het niet mogelijk voor vissen of andere diersoorten te overleven in de Dode Zee. Dit is ook waarom het de Dode Zee heet.


NASA heeft ontdekt dat er veel zout is op de oppervlakte van Mars. Wetenschappers zijn hierdoor achtergekomen dat ongeveer 3 miljoen jaar geleden water de oppervlakte van Mars had bedekt. En waar water is, is misschien leven geweest… De rover Curiosity is momenteel aan het zoeken naar organisch zout, wat de overblijfsel is van leven.


Veel culturen associëren zout met geluk. Zout over je linkerschouder gooien weert volgens sommige culturen het kwade af. Ook de Romeinen dachten vroeger dat zout hen zou kunnen beschermen tegen gevaar. Ze legden bijvoorbeeld zout op de tong van een pasgeboren baby. Dit moest ervoor zorgen dat het kindje werd beschermd tegen kwade geesten.


Zout is belangrijk voor je lichaam. Het zorgt ervoor dat de vocht in jouw lichaam goed wordt gereguleerd, en het is een belangrijk onderdeel van veel lichaamvloeistoffen, zoals bloed. Maar niet alleen mensen hebben zout nodig. Ook dieren hebben het nodig om in leven te blijven. Ze krijgen het net zoals ons binnen via het voedsel. Soms krijgen ze niet genoeg binnen en hebben ze extra hulp nodig. Dit kan bijvoorbeeld door ze speciale likstenen te geven waar zout in zit.


Zout was vroeger heel duur en werd geruild voor bijvoorbeeld goud. Er werden in de woestijn kamelen gebruikt om het zout te vervoeren. Het zout werd daarvoor eerst in grote blokken geperst en aan het zadel van de kameel gehangen. Zo trokken de handelaren met een zout naar grote handelssteden zoals Timboektoe, om daar veel geld te verdienen.