Zoutkristallengroei

Leuk dat je meedoet met de zoutkristallengroeiwedstrijd!

Wat kan je winnen?

Klaar om achter te komen hoe je deze zoutbokaal wint?

Start met het klaarzetten van alle benodigdheden. Zorg dat je een doorzichtige bak hebt waar de zoutoplossing in kan. Ook heb je touwtje nodig of gebruik chenilledraad (een ijzerdraad met stof eromheen). Hier maak je een leuk figuur mee. Het zoutkristal zal zich naar dit figuur gaan vormen! Je mag ook ander materiaal gebruiken, bijvoorbeeld stof. Let wel op dat het materiaal water moet kunnen opnemen. Je kunt de opstelling stevig maken door stokjes, roestvrij ijzerdraad of chenilledraad* te gebruiken.

Het stappenplan

  1. Maak een figuur. Doe dit door het touw op een bepaalde manier te knopen, de stokken creatief aan elkaar vast te maken of op een andere manier die jou tof lijkt!
  2. Maak een zoutoplossing. Breng 1 liter water aan de kook. Los hierin 400 gram zout op. Roer het goed. Als het zout is opgelost (dit kan even duren), giet je de oplossing in een doorzichtige bak.
  3. Zet je figuur vervolgens in de bak met de oplossing. Als het goed, is begint je figuur het water op te zuigen! Zorg dat dit stevig staat. Het mag niet omvallen. Optioneel: voeg kleurstof toe. Je kristal krijgt dan een leuke kleur. 
  4. Zet de bak op een warme plek, bijvoorbeeld in het raamkozijn. Zo verdampt het water sneller en groeit het kristal sneller. Maar let op de kristalvorming gaat niet zo snel. De eerste kristallen verschijnen na twee dagen.

Het kan erg lang duren voor je kristallen ziet ontstaan: soms wel twee of drie weken. Daarom heb je dus wel een beetje geduld nodig! Maar net zoals echte wetenschappers heb je natuurlijk heel veel geduld.

 Lesbrief

De uitleg over het zoutkristallen bouwen staat ook in de Zoutkristallenlesbrief. Ook vind je in deze lesbrief het verhaal achter je zoutkristal. De lesbrief heeft jullie school ontvangen. Ben je nieuwsgierig, hier is een link naar een oudere versie.