Als je te weinig zout binnen krijgt kun je moe en futloos worden. Zonder zout kun je zelfs niet leven! Maar sommige mensen krijgen juist teveel zout binnen. Bijvoorbeeld als ze ongezond eten. Patat, hamburgers, chips en frisdrank zijn voorbeelden van voedsel dat teveel zout bevat. Als je dit soort eten te vaak eet krijg je teveel zout in je lichaam.

Een beetje teveel zout is niet erg want je nieren zorgen ervoor dat ze het zout uit het bloed halen. Vervolgens plas je dan het teveel aan zout gewoon uit! Maar als je teveel zout eet werkt je lichaam minder goed en kun je zelfs ziek worden. Deze mensen krijgen dan vaak last van hun hart. De dokter schrijft dan een speciaal zoutloos of een zoutarm dieet voor. Een zoutloos dieet betekent dat je helemaal geen zout mag eten. Een zoutarm dieet is iets minder streng en betekent dat er in het eten bijna geen zout mag zitten. Op deze manier wordt de kans op hartproblemen een stuk kleiner.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen plas je het teveel aan zout gewoon uit. Maar er is nog een andere manier waarop zout je lichaam verlaat. Dat gebeurt namelijk ook als je zweet. Denk bijvoorbeeld eens aan een warme dag of als je aan het sporten bent. Je krijgt het dan zo warm dat je gaat zweten. Het zweten zorgt ervoor dat je lichaam niet te warm wordt. Maar het zorgt er ook voor dat je lichaam water en zout verliest. Daarom is het zo belangrijk dat je op zulke momenten genoeg drinkt. Op die manier zorg je ervoor dat je lichaam genoeg zout en water binnenkrijgt.