Leuk dat je meedoet met de zoutkristallengroeiwedstrijd! Op deze pagina kun je lezen hoe je zoutkristallen maakt.

 Je begint met het klaarzetten van de benodigdheden. Zorg voor een bak waar de zoutoplossing in kan en maak een mooi figuur van bijvoorbeeld touw. Je kunt ook iets anders gebruiken, bijvoorbeeld stof. Let er wel op dat het water er goed in kan trekken, anders komen er geen zoutkristalletjes. Met stokjes of roestvrij ijzerdraad kun je het figuur extra stevigheid geven. Op de foto hieronder zie je de mogelijke benodigdheden.

In het recept hiernaast staat precies hoe je een zoutoplossing maakt.

Als je op deze manier je figuur hebt gebouwd en je zoutoplossing klaar hebt, zet je het figuur in de bak waar je zoutoplossing in zit. Als het goed is, begint je figuur het water nu op te zuigen! Zorg ervoor dat alles stevig staat, zodat het niet om kan vallen.

 Zodra je klaar bent met je zoutoplossing, zet je alles op een warme plek, bijvoorbeeld voor het raam en in de zon. Op deze manier zorg je ervoor het water snel kan verdampen. Het kan erg lang duren voor je kristallen ziet ontstaan: soms wel twee of drie weken. Daarom heb je dus wel een beetje geduld nodig! Maar meestal zie je na enige dagen al de eerste kristalletjes ontstaan. Bovendien zullen je kristallen op een warme plek sneller groeien.

 Lesbrief

De uitleg over het zoutkristallen bouwen staat ook in de Zoutkristallenlesbrief. Ook vind je in deze lesbrief het verhaal achter je zoutkristal. De lesbrief heeft jullie school ontvangen. Ben je nieuwsgierig, hier is een link naar een oudere versie.