Wat is zout?

In een potje zout zitten miljoenen zoutkorrels. Een zoutkorrel bestaat uit hele kleine deeltjes. Deze deeltjes worden atomen genoemd. Je kunt ze niet met je blote oog zien maar wel als je door een hele goede microscoop kijkt. Wetenschappers hebben in het zout verschillende deeltjes gevonden. Ze vonden namelijk Natrium-deeltjes en Chloor-deeltjes. Deze deeltjes zien er door de microscoop verschillend uit en hebben daarom deze twee verschillende namen. Al deze deeltjes zitten aan elkaar vast en vormen samen een zoutkorrel. Zout wordt door wetenschappers ookwel NaCl genoemd. De Na is een afkorting van het Natrium-deeltje en Cl is een afkorting van het Chloor-deeltje! Als je deze twee samenvoegt krijg je dus NaCl oftewel zout!

In een zoutkorrel zitten de chloor-deeltjes en Natrium-deeltjes om en om in een rooster. Hiernaast zie je hoe dit eruit zien in een zoutkorrel.

 We denken er vaak niet aan maar zout is in ons dagelijks leven bijna onmisbaar geworden. Het wordt voor veel dingen gebruikt. Denk bijvoorbeeld eens aan het keukenzout of het strooizout voor gladde wegen.