Niet alleen mensen hebben zout nodig. Ook dieren hebben het nodig om in leven te blijven. Ze krijgen het net zoals ons binnen via het voedsel. Soms kan dit te weinig zijn en hebben ze hierbij extra hulp nodig. Bijvoorbeeld door het geven van speciale likstenen waar zout in zit.

De Romeinen dachten vroeger zelfs dat zout hen zou kunnen beschermen tegen gevaar. Ze legden bijvoorbeeld zout op de tong van een pasgeboren baby. Dit moest ervoor zorgen dat het kindje werd beschermd tegen kwade geesten.

Wist je dat niet alle zeeën even zout zijn? Gemiddeld bevat een zee 3,5 procent zout. De Oostzee bij Zweden bevat minder dan 1 procent zout. De Dode Zee daarentegen bevat 28 procent zout. Dat is 280 gram zout per liter!

Zout zit in allerlei soorten voedsel. Zoals je vast al weet is teveel zout eten slecht voor je gezondheid. Maar wist je ook dat je heel veel dingen eet waarvan je niet eens wist dat er zout in zat? Je proeft het niet maar zelfs een lekker zoet ijsje bevat zout!

Met je tong proef je vier soorten smaken. Namelijk zoet, zout, zuur en bitter. Je kunt deze smaken alleen proeven als het zich heeft gemengd met je speeksel.

Vroeger werd er in de woestijn kamelen gebruikt om het zout te vervoeren. Het zout werd daarvoor in grote blokken geperst en aan het zadel van de kameel gehangen. Zo trokken de handelaren met een zout naar grote handelssteden zoals Timboektoe. Hier werd het zout geruild voor bijvoorbeeld goud.