Zout wordt voor veel dingen gebruikt. Bijvoorbeeld bij het koken of om de weg minder glad te maken als het heeft gevroren. Maar je zult je vast wel afvragen waar al dat zout vandaan komt! Dat gaan we je nu uitleggen.
Je hebt zeker wel eens bij het zwemmen in zee een slok water binnen gekregen. Dit smaakte vast niet erg lekker dat komt omdat er in de zee veel zout zit. Ook op de plek waar je nu woont was zo’n tweehonderd miljoen jaar een hele grote zee. Deze zee noemen we de Zechsteinzee.
De Zechsteinzee was een randzee omdat het een ondiepe zee was aan de rand van een grote open oceaan. Deze randzee werd van de oceaan gescheiden door een drempel van zand.

Als het water van de oceaan heel erg steeg, stroomde er ook af en toe water over de drempel de randzee in. Veel van het water in de randzee is verdampt. Verdampen betekent dat het water zo warm werd dat het water verdween. Het water werd zo warm omdat er een warm klimaat heerste. Ongeveer net zo warm als in de woestijn. Het zout van de zee verdampte niet en bleef daarom op de bodem liggen. Je kunt dit vergelijken met een grote zandbak maar dan van zout! Je kunt dit hele proces zien in het plaatje hierboven.
Op een gegeven moment kwam de grond onder de zee hoger te liggen. Bijvoorbeeld door een aardbeving. Hierdoor kwam de aarde uiteindelijk hoger te liggen dan de zeespiegel In het kort betekent dit gewoon dat de zee verdween en het zout overbleef. Elk jaar kwam er op de strook zout meer zand te liggen. Dit kwam bijvoorbeeld omdat de wind er zand overheen blies. Deze laag zand werd steeds dikker en daarom ligt het zout nu heel diep begraven onder de grond. Het zout dat we zo diep in de grond vinden noemen we steenzout.
In sommige gebieden ligt er meer zout onder de grond dan in andere gebieden. Hieronder zie je een plaatje van de provincie Groningen en de regio Twente. In deze gebieden zit zoveel zout in de grond dat ze daarom daar de boringen doen. In Groningen zijn de meeste boringen bij de plaatsjes Heiligerlee en Zuidwending. In Twente zijn de boringen iets meer verspreid: je komt de ‘zouthuisjes ‘overal tegen!
